Objavljamo nekaj vtisov družin, ki so se udeležile srečanja.

Narediti prostor v srcu

Na lep sončen dan smo se družine iz katoliških vrtcev zbrale v cerkvi v Stični. Mašo je daroval salezijanec Peter Pučnik, ki je zelo nazorno prikazal, kako moramo v srcu najprej narediti prostor, če želimo, da ga Jezus napolni. Za prikaz je uporabil polno skledo slabih lastnosti, ki so bile napisane na škatlicah in jih je eno po eno metal ven, da jih je lahko nadomestil s škatlicami dobrih lastnosti – dobrota, ljubezen, sočutje, ponižnost, prijaznost …

Po koncu maše smo se napotili na travnik pod drevesi, kjer smo pogrnili dekice in pojedli svoje kosilo iz popotne torbe. Starši smo med seboj malo poklepetali, starejši otroci so igrali nogomet, mlajši pa so svobodno tekali naokoli. Preden smo odšli na pričevanje zakoncev Strajnar, so pozdravili vsak vrtec, ki se je srečanja udeležil. Otroke so prevzele vzgojiteljice, starši pa smo odšli v župnijsko dvorano. Zakonca Strajnar sta zelo iskreno spregovorila o preizkušnjah, ki sta jih doživela, ko se jima je prva hči Evelin rodila s hudo možgansko okvaro. Bilo je ganljivo in predvsem sva z možem čutila veliko hvaležnost za vse, kar nam je podarjeno; za zdravje, ki ni samoumevno. Otroke smo pobrali nasmejane in ob tej uri tudi zelo zaspane, tako da smo zadnji del srečanja izpustili in se odpravili domov. Od otrok sva izvedela, da so peli banse, drugi so se igrali športne igre, tretji pa je zaspal, preden nam je uspel povedati o svojih doživetjih.

Katja Ban

Veselje in povezanost

Na sončen dan smo z družino poromali v Stično z veseljem in radostjo v srcu. Razveselili smo se znanih in novih obrazov mladih vernih družin, s katerimi smo preživeli prijeten skupni čas.

Sveta maša je bila polna veselja, ki ga je z nami delil Peter Pučnik in tudi v pridigi izpostavil pomen veselja v družini. Razigrani otroški glasovi, petje in sem in tja kakšen tek po cerkvi je naredil cerkev živo, mlado in polno veselja. Po sveti maši je bil prijeten čas druženja na travi v senci dreves. Starši smo se pogovarjali, otroci pa so se igrali. V zraku je bilo čutiti veselje in povezanost. Všeč nama je bilo, da je bilo poskrbljeno z varstvom in igro za otroke med pričevanjem zakoncev Strajnar. Tako smo bili starši mirni in otroci v varnih rokah.

S hvaležnostjo v srcu smo zaključili srečanje katoliških vrtcev še z litanijami Matere božje in se priporočili za varstvo še naprej.

 
Katja in Marko Jarc

Duhovna hrana

Na sončno soboto, 27. maja, smo se v Stični zbrale številne družine, katerih otroci obiskujejo katoliške vrtce po Sloveniji. Z vrtca Dobrega pastirja, ki deluje pod okriljem Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu, se je srečanja udeležila tudi naša petčlanska družinica. Z možem se nama zdi zelo pomembno, da v vrtincu vsakodnevnih obveznosti skupaj preživimo čim več prostega časa in pri tem ima posebno mesto tudi duhovna hrana. Ko se vsak dan srečuješ s svetom, je bilo prav prijetno dan preživeti z enakomislečimi družinami. Zelo nas je nagovorila homilija Petra Pučnika o tem, kako je treba Jezusu pustiti, da spremeni naše srce in ga napolni z dobrimi lasnostmi. Svojo misel, ki je bila prvenstveno namenjena otrokom, je ponazoril s škatlicami v posodi. V naši družini smo se pri skupni molitvi o teh škatlicah pogovarjali vse do Binkošti. Mislim, da nas je ta homilija vse zelo nagovorila.

Po maši smo se okrepčali z dobrotami »iz popotne torbe«, nato pa smo starši svoje otroke prepustili igri in pesmim, mi pa smo se odpravili na pričevanje zakoncev Strajnar. To je par, ki zares globoko živi krščanstvo in slavi Gospoda preko težkega križa. Ob njunem pričevanju sem se zavedla, da mi je mnogo stvari v življenju prevečkrat samoumevnih. Njuno pričevanje za trenutek ustavi čas in izlušči bistvo življenja, to je darovanje sebe za drugega, neprestano, znova in znova.

Upam, da se bodo taka srečanja še ponavljala.

Družina Milošević