O nas

Dobrodošli na spletnem portalu Katoliško šolstvo!

Upamo, da boste ob svojem obisku našli kaj zanimivega zase, kaj, kar vas bo obogatilo, navdihnilo, navdušilo, ali pa vam dalo misliti. Glede na to, da ste se znašli na predstavitveni strani, vam želimo posredovati nekaj osnovnih informacij o spletnem portalu, njegovem namenu, ljudeh, ki stojimo za njim.

Želeli bi si, da bi portal postajal odprt prostor srečevanja za vse, ki jih zanima vzgoja, za vse, ki delujejo v vzgojnih ustanovah, za vse, ki jih zgolj zanima, kaj se dogaja v šolskem prostoru. Spletna stran je namenjena v prvi vrsti vsem učiteljem in zaposlenim v katoliških vrtcih, šolah, domovih … Nastala je na pobudo teh ustanov, da bi jim ponudila spletno platformo za izmenjavo, za obveščanje, za graditev skupnosti.

Ob tem je stran namenjena seveda vsem, ki jih tako ali drugače zanima delo katoliških vzgojnih ustanov. Morda, ker sami obiskujejo te ustanove, ker jih obiskujejo njihovi otroci, ali ker jih zanima, kaj Katoliška cerkev počne v vzgoji. (No, če smo iskreni, otroci in mladostniki verjetno ne bodo na stran zahajali tako pogosto, morda pa koga vseeno kdaj k ogledu privabi zapisano mnenje ali komentar njegovega profesorja.)

In ker želi Cerkev ostajati katoliška tudi po izvornem pomenu besede (iz grščine katholikos – univerzalen, celovit; kata holos – o celoti, o vsem), potem je jasno, da se s spletno stranjo ne želi usmeriti v relativno ozek in zamejen krog.

Na državnih šolah delujejo mnogi verni učitelji, ki opravljalo odlično delo. Mnogi izmed njih se združujejo v Društvu katoliških pedagogov Slovenije (DKPS), ki odlično opravlja svoje delo. Morda bodo nekateri izmed njih nekaj opore in navdiha za svoje delo lahko našli tudi na tej strani.

V šolstvu delujejo tudi mnogi učitelji, ki se ne opredeljujejo za verne in si z enako, morda včasih celo večjo vnemo od tiste, ki jo najdemo pri deklariranih kristjanih, prizadevajo za vzgojo mladih, ki so jim zaupani, ki se razdajajo in gorijo v svojem pedagoškem žaru. Upamo, da bodo tudi ti učitelji našli kaj zase na naših spletnih straneh.

S portalom želimo doseči vse, ki vzgajajo, vse, ki delujejo v pedagoških vodah. Želimo si prispevati svoj delež pri grajenju skupnosti. V dobro vseh otrok in mladih in v skupno dobro za prihodnost naše celotne družbe. Želimo si povezovati, dajati spodbude in dajati glas tistim, ki delujejo v praksi in imajo obilo izjemnih izkušenj.

Veseli smo vas in vam želimo prijeten obisk.

Za vsa vprašanja in pripombe smo vam na voljo na naslovu tajnika komisije: marko.weilguny@teof.uni-lj.si