V  četrtek, 23.6. 2016, smo se v Študentskem domu Jadro v Kopru srečali ravnatelji katoliških študentskih domov. Z našimi gostitelji smo se najprej odpravili k molitvi v koprsko stolnico. S skupno molitvijo smo se spomnili vseh več kot 500 študentov, ki bivajo v naših domovih. Že na poti smo izvedeli, da letos mineva 500 let od prihoda beneškega slikarja Vittoria Carpaccia v Koper, zato so tam razglasili Carpacciovo leto. Beneški umetnik je v mestu, ki je bilo vse od leta 1279 pod Beneško oblastjo, ustvaril več svojih del, najbolj znano je Sveti razgovor na oltarni pali. Stolni župnik Primož Krečič nam je podrobneje predstavil to Carpacciovo sliko, orisal pa nam je tudi  bogato kulturno dediščino, ki jo hrani stolnica in mesto Koper.

Za tem smo nadeljevali z delovnim srečanjem. Predstavnik Komisije za šolstvo pri SŠK, sodelavec Inštituta za evalvacijo šolstva, Marko Weilguny nam je predstavil zaključni dokument prvega svetovnega kongresa katoliških izobraževalnih ustanov, ki ga je novembra 2015 v Rimu ogranizirala vatikanska Kongregacija za katoliško vzgojo. Dokument je nastal po prejemu skoraj 200 odgovorov na vprašalnik, ki ga je naslovila na škofovske konference in redovne ustanove in po intenzivnem delu na kongresu. Po predstavitvi ozadja kongresa in njegovega konteksta smo se s svojim delom osredotočili na prvi in ključni izziv, ki ga dokument postavlja pred katoliške vzgojne ustanove. Posvetili smo se vprašanjem naše identitete in poslanstva.

Identiteta in poslanstvo

Po predstavitvi teoretičnih izhodišč je sledila zanimiva razprava, kaj želimo študentski domovi nuditi in omogočati, kaj so naši temelji, kakšni so naši študenti in kakšno je njihovo okolje. Ker v Sloveniji ni katoliške univerze, je odgovornost katoliških domov še toliko večja. Katoliški študentski domovi že dlje časa iščemo mesto znotraj katoliških vzgojno-izobraževalnih ustanov. Sami vidimo, da imamo veliko poslanstvo: omogočiti mladim, da se razvijejo v celovito osebnost, ki bo služila v skupnosti in bo živela polno življenje. To so tudi začetki iskanja naše skupne identitete in poslanstva. Le-to nam bo pomagalo pri lažji umestitvi in prepoznavnosti na ravni vzgojno-izobraževalnega sistema, na ravni Cerkve in tudi na ravni družbe.

Po okusnem »morskem« kosilu smo uskladili vsebino in datume skupnih dogodkov za prihodnje študijsko leto. Popoldne smo si ogledali še krstilnico s 1000 let staro fresko in nadaljevali smo s prijetnim pogovorom ob morju. Ob deljenju izkušenj smo v mislih že razmišljali, kako bomo nadgradili in obogatili naše delo v prihodnjem letu. Pri tem nas bo spremljala spodbuda papeža Frančiška, ki je ob sklepu kongresa dejal, da je naloga šole (ali doma), da poišče človeka, kjer je, v njegovi situaciji in mu pride naproti ter ob tem ohranja dialoško držo.

Nada Zupančič,
ravnateljica ŠD Janeza Frančiška Gnidovca