Dan državnosti moramo res vzeti kot naš praznik

Vabljeni, da si ogledate krajši pogovor z msgr. Stanislavom Zoretom ob priložnosti državnega praznika dneva državnosti in konca pouka. V nadaljevanju novice objavljamo tudi voščilo predsednika Komisije za šolstvo vsem učiteljem in otrokom ter njihovim staršem.

Dan državnosti moramo res vzeti kot naš praznik - predstavitvena slika Dan državnosti moramo res vzeti kot naš praznik - youtube slika

Spoštovane učiteljice in učitelji, drage učenke in učenci!

Ob koncu šolskega leta vam želim vsem čestitati za prehojeno pot. Verjamem, da lahko z veseljem in ponosom tudi sami vidite, kaj vse ste v minulem šolskem letu dosegli, se naučili, spoznali. Tako učenci kot učitelji.

Dragi mladi, pred vami so zaslužene počitnice. Izkoristite jih kar najbolje. Poskusite preživeti veliko časa s svojimi prijatelji, s svojimi bližnjimi. Vzemite si čas drug za drugega, vzemite si čas za stvari, za katere med vsemi obveznostmi med letom nimate časa. Predvsem pa vas prosim, ne zapravljajte časa! Vesel sem, da si vsako leto toliko izmed vas ustvarja lepe spomine na oratorijih, različnih duhovnih vajah in počitniških duhovnih oddihih. Prepričan sem, da tudi sami čutite, kako blagoslovljen je tak čas in kako dragoceni, bogati in polni so trenutki, preživeti na tak način. To izkušnjo bi privoščil vsakemu izmed vas. In ne pozabite se veseliti. Veseliti se uspehov in dosežkov, veseliti se drug drugega in veseliti se svojih življenj.

Cenjeni pedagogi, kljub temu da vaše delo še ni končano, želim tudi vam v dneh, ko se poslavljate od svojih učencev, izreči posebno priznanje in zahvalo. Poslanstvo, ki ga opravljate, je eno najplemenitejših in najzahtevnejših. Hvaležen sem vam za žar, toplino, zagnanost, trud in iskrena prizadevanja, s katerimi to poslanstvo opravljate. V naši družbi morda ne dobite vedno dovolj priznanja za vse, kar počnete. Upam, da po uspehih in dosežkih svojih učencev in predvsem po njihovi rasti in zorenju, po razvijanju njihovih talentov in osebnosti vidite sadove svojih prizadevanj in pomen svojega dela. Želim vam, da bi se v prihajajočih tednih odpočili, si nabrali novih moči in energije za svoje delo in da bi tudi vi med poletjem našli čas za svojo dušo. Hvala vam za vse, kar ste storili za naše mlade, za naš narod v tem šolskem letu.

Dovolite mi, da vam vsem – tako učiteljem kot učencem in vašim družinam – voščim vse dobro tudi ob dnevu državnosti, ki pred poletjem tako lepo sklepa šolske obveznosti. Upam in verjamem, da ste dan državnosti primerno in slovesno obeležili po vseh vaših vrtcih, šolah in domovih.

Dan državnosti moramo zares vzeti kot svoj praznik. Ta dan se v veliki hvaležnosti spominjamo poguma in žrtev vseh tistih, ki so se pred 25-imi leti odločili in se nato tudi borili za našo državo. Zanjo so se odločili, se borili in tudi darovali svoja življenja, ker so jo ljubili. Brez ljubezni ni prave odgovornosti. In tega vam želim ob dnevu državnosti – da bi se učili ljubiti. Sebe, bližnje, svoj poklic in tudi domovino. In da bi nato v tej ljubezni znali vzgajati tudi za odgovornost.

Še enkrat čestitke ob dnevu državnosti, hvala za vaš trud, ki ga učitelji vlagate v poučevanje in učenci v učenje.  Vsem želim lepe in prijetne počitnice.

 

+ Stanislav Zore OFM

ljubljanski nadškof metropolit

predsednik Komisije za šolstvo pri SŠK