Znani so rezultati splošne mature. V Sloveniji je maturo opravljalo 6.373 dijakinj in dijakov. Uspešnih je bilo 93,45 % vseh, ki so pristopili k zrelostnemu izpitu. Med njimi je bilo tudi 291 dijakinj in dijakov štirih katoliških gimnazij, ki so dosegle lep uspeh.

Na gimnaziji Želimlje so maturo opravili vsi letošnji maturantje. Uspešnih je bilo tudi 98,4 % dijakinj in dijakov Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane, 98,1 % njihovih vrstnikov s Škofijske gimnazije Vipava, maturo pa je uspešno opravilo tudi 92 % dijakinj in dijakov mariborske Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška.

nedavno-posodobljeno

Na državni ravni je povprečje med dijaki, ki so maturo po opravljenem 4. letniku prvič opravljali letos pomladi, 20,10 točke. Dijaki katoliških gimnazij so nad omenjenim povprečjem. Na Želimljah je to povprečje 22,45 točke, v Ljubljani je bilo povprečje 22,30, v Vipavi pa 21,80.

Veliko je tudi število zlatih maturantov – dijakinj in dijakov, ki so maturo opravili s 30 ali več točkami. V Ljubljani je takih 12, 7 v Vipavi, po en pa v  Mariboru in Želimljah.

Izjemen uspeh pa sta dosegla Neža Jakob iz Želimelj in Aljaž Bratina iz Vipave, ki sta dva izmed 15 diamantnih maturantk in maturantov, ki so na maturi dosegli najvišje možno število točk – 34. Ti dijaki sicer prihajajo iz 12 gimnazij v Sloveniji.

Izpostaviti velja tudi poseben dosežek, ki ga je zabeležil Andrej Gyergyek, maturant ljubljanske Škofijske klasične gimnazije, ki je pri fiziki s 100 odstotnimi točkami dosegel najboljši rezultat v Sloveniji.

V celoti smo lahko zares veseli in ponosni na maturantke in maturante štirih gimnazij, ki predstavljajo približno 2 % celotne populacije svojih vrstnikov in dosegajo tako odlične dosežke.

Čestitke vsem štirim gimnazijam in seveda maturantkam ter maturantom ter prijetno poletje!