Vrtec Lavra deluje kot organizacijska enota župnijskega zavoda Miklavžev zavod Murska Sobota, in sicer na dveh lokacijah, v Murski Soboti in na Tišini. V Murski Soboti so otroci v treh skupinah Ovčke, Medvedki in Slončki, na Tišini pa v dveh skupinah Oblak in Sonce.

Vrtec Lavra se vsako leto praznično odene na dan, ko praznujemo god blažene Lavre Vicuña,  po kateri nosi vrtec ime. Lavra Vicuña je svoje življenje darovala za spreobrnjenje svoje mame pri komaj trinajstih letih. Ob njenem prazniku (22. januarja) se zberemo vsi otroci z vzgojiteljicami in drugimi delavci zavoda pri sveti maši, kjer pojemo in se veselimo Lavrinega praznika ter ji izročamo naš vrtec.

Vrtec Lavra vodijo sestre hčere Marije Pomočnice ali salezijanke, večino strokovnih delavcev pa je laikov. Je katoliški vrtec s koncesijo in deluje po smernicah Kurikuluma za vrtce. Program bogatimo z verskimi vsebinami in bogato slovensko kulturno dediščino. Tako se otroci v vrtcu srečajo z molitvijo, Svetim pismom, spoznavajo svetnike, prepevajo verske pesmi … pa tudi dramatizirajo Prešernovo Lepo Vido, glasbeno pravljico Babico Zimo …, se učijo razne deklamacije in folklorne plese …, babice in dedki jih učijo stare ljudske običaje izdelovanja presmecev (butar) in adventnih vencev …, vzgojiteljice pa za njih pripravljajo čisto prave predstave.

Pri svojem delu se zgledujemo po don Boskovem preventivnem sistemu, kjer so v ospredje postavljeni trije stebri: vera, razum in ljubeznivost.

Vsak dan se trudimo skupaj z otroki in odraslimi ustvarjati dom in družinsko ozračje, kjer so temeljne vrednote otrokova celostna rast, varnost, občutek sprejetosti, predvsem pa, da vsak začuti, da je dragocen in ljubljen.

Posebnost in bogastvo Vrtca Lavra so kombinirane skupine, kjer so v skupini skupaj otroci od 1.–6. leta starosti. Ta organiziranost omogoča otrokom večjo rast v medosebnih odnosih, predvsem pa se otroci učijo drug od drugega, si pomagajo med seboj, se vadijo v medsebojnem spoštovanju, odkrivajo svoje talente …

»V naravi ni WiFi-ja, vendar pa lahko tam najdeš boljšo povezavo,« pravi pregovor.

V Vrtcu Lavra se trudimo, da čim več časa preživimo tudi v naravi in na prenovljenih igriščih ob vrtcu, kjer spoznavamo tudi čudoviti svet živali in rastlin. Večkrat gremo na sprehod, obiščemo kmetije v bližini vrtca, včasih pa nas pridelovalci lokalne hrane, veterinarji in drugi obiščejo kar v vrtcu.

Obogatitvene dejavnosti

Da je v našem vrtcu še posebej lepo in razigrano, poskrbijo obogatitvene dejavnosti. Otroci svoje sposobnosti in talente krepijo pri glasbenih uricah, bralni znački, pri urah pustolovščin s pravljičnimi junaki ter ob obisku lutkovnega abonmaja pa raste njihova domišljija. Bodočim šolarjem posvečamo več časa v popoldanskih dejavnostih za bodoče šolarje in jih tako pripravimo, da ob vstopu v šolo brez skrbi obrnejo nov list življenja. Ti nekaj zimskih dni preživljajo tudi na murskosoboškem drsališču. Z bodočimi šolskimi navihančki pa gremo vsako leto tudi na letovanje za več dni, kar je pravi izziv tako za otroke kot za starše. Dodatno razgibavanje otrokom omogočimo s programom »Mali sonček«, kjer si otroci krepijo gibalne in motorične sposobnosti. Vrtec Lavra je vsako leto vključen v projekta »Tradicionalni slovenski zajtrk« in »Cici vesela šola«. V tem šolskem letu smo posneli tudi pesem Čebelar, ki nas opominja na to, kako pomembna je skrb za čebele, ki nam dajejo med, s katerim se tako radi sladkamo.

Vsako leto sodelujemo tudi pri raznih projektih. Tako smo v prejšnjem šolskem letu sodelovali na natečaju za najboljša likovna in literarna dela na temo »Naravne in druge nesreče – DELUJMO PREVETIVNO«. Prejeli smo prvo nagrado ter priznanje za najaktivnejši vrtec na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, na katerega smo zelo ponosni.

Med igro se otroci v vrtcu učijo tudi tujega jezika angleščine in nemščine, se udeležujejo dodatnih organiziranih glasbenih uric in plesnih tečajev.

Izjave otrok

Kaj se dogaja v vrtcu, najboljše znajo najbolje povedati otroci.

»V vrteci se rada igram, delim igrače, pojem … vsak je prijatelj.« Anabella, 5 let

»V vrteci se rad špilan s traktore.« Aljaž, 2 leti

»Rad špilan nogomet.« Erik, 4 leta

»Najlepše mi je, ko se pripravljamo na božič.« Natanael, 5 let

»Rad san, ka v vrteci srečan prijatelje.« Lan, 6 let

»Radi si delimo igrače.« Lan, 5 let

»Zunaj se radi lovimo in skrijvamo.« Jan, 5 let

»V vrteci se rada špilan z bratecon pa sestrico.« Jasmina, 5 let

»Najlepše je, da si delimo igrače in igramo nogomet.« Miha, 5 let

»Rad nabiram zvončke.« Lukas, 4 leta

»Rada poslüjšan muziko, pa plejšen, pa popejvlen.« Viktorija, 4 leta

»Najlepši je vrtec in skladanje kock.« Domen, 4 leta

»Včasih v vrtec prijde župnik, pa nan na čelo da križ.« Filip, 2 leti

»Mij velki delamo prevale, mečemo žogo, rišemo, te pa dobimo sončeka.« Lan, 5 let

»Dober dan je Guten Tag.« Lan, 5 let

»Včijmo se, ge je Afrika in Azija, ge živij noj in emu.« Filip, 2 leti

»Najlepše mi je, ko beremo knjige.« Klara, 6 let

Iz življenja vrtca

Družina

Vrtec Lavra je ena velika družina. Družinsko ozračje je vrednota, ki jo v našem vrtcu še posebej negujemo in spodbujamo. Med otroki in vzgojiteljicami se pletejo močne vezi, ki so tesno povezane s sodelovanjem s starši in širšo družino. Jesensko druženje ob kostanjevem pikniku je priložnost, da se družine spoznajo med sabo. Babice in dedki so v adventu povabljeni na druženje ob pletenju venčkov, pred veliko nočjo pa na pletenje presmecev (butar) … tega se naši otroci še posebej veselijo. Radostno in nagajivo je, ko se enkrat letno srečamo družine obeh enot. Še posebej tesno povezani smo v mesecu decembru, ko se pripravljamo na rojstvo Jezusa. Takrat več pozornosti posvetimo božični zgodbi, ki jo tudi uprizorimo in na ogled povabimo družine in tudi otroke drugih vrtcev.

Še posebej ponosni smo na prireditev Praznik staršev, kjer se staršem zahvalimo za nesebično ljubezen in skrb, ki jo naklanjajo našim otrokom. Otroci ob tej priložnosti pripravijo program s petjem, plesom, deklamacijo in drugimi presenečenji.

Starši o vrtcu

»Vrtec Lavra za našo družino pomeni kraj, kjer se otrok počuti kot doma. Je kraj, ki otrok rad obiskuje, saj je tam lepo sprejet in se dobro počuti. Domov vedno pride dobre volje in rad pripoveduje, kaj vse se je dogajalo v vrtcu, kaj so se igrali in kaj so se novega naučili.

Kot starša otroka vedno brez skrbi prepuščava vzgojiteljicam, saj so vse zelo ljubeče in skrbne, kar čutijo tudi otroci.

Prva prednost in posebnost vrtca Lavra so kombinirane skupine, kar pomeni, da so v skupini otroci od 1-6 let. Ta način spodbuja otroke k medsebojnemu sodelovanju. Manjši otroci se veliko hitreje naučijo življenjskih stvari, saj posnemajo starejše otroke. Starejši pa se priučijo, kako poskrbeti za manjše otroke v svoji skupini, jim pomagajo pri osnovnih opravilih kot npr. obuvanje, oblačenje … Prednost je tudi v sobivanju bratov in sester v isti skupini, saj na ta način svoje otroštvo preživljajo skupaj cel dan.

Vrtec strmi k družinskemu načinu vzgoje, kar je ena večjih vrednot v današnjih časih.

Program vrtca je tudi tesno povezan s sodelovanjem in aktivnim vključevanjem družin, tako da lahko rečem, da se vsi dobro poznamo in spletamo tesne prijateljske vezi.

Hčerka je sedaj že prvošolka, vendar še zmeraj govori in se z veseljem spominja časov iz vrtca, ki so ji ostali v lepem spominu. Najbolj se spominja letovanja na Bledu in obiska cele skupine pri nas doma. V lepem spominu ji je ostal tudi tečaj drsanja in nenazadnje tudi ure male šole, od katerih je veliko odnesla, saj se je pred vstopom v šolo naučila računati in spoznala vse črke in tudi branja, kar ji sedaj prav gotovo koristi. Tudi vse vzgojiteljice ima v zelo lepem spominu.

Sin je sedaj 2. leto v vrtcu in z veseljem vsako jutro odhiti v vrtec. Velikokrat omenja, da ga tam čakajo vzgojiteljice in prijatelji, na katere je zelo navezan. V vrtcu mu je najbolj všeč, da se veliko igrajo in preživljajo prosti čas zunaj na igrišču in sprehodih.

Vrtec Lavra otroke nauči pomembnih življenjskih vrednot.«

Iris in Matjaž Cör

25 let vrtca

Praznovanje srebrnega jubileja v Vrtcu Lavra poteka skozi celo leto. Tako smo ustanovili vokalno skupino »Lavrinke« (sestavljajo jo vzgojiteljice vrtca), ki je septembra 2016 s pesmijo »Podajmo otroku roko« odprla jubilejno leto in bogati svete maše po prekmurskih župnijah. Ob don Boskovem prazniku so se srečali nekdanji gojenci iz vseh 25 let … nekateri so s sabo pripeljali že svoje otroke … Osrednja slovesnost pa bo prireditev v Gledališču Park v Murski Soboti 10. junija 2017.

Več si lahko preberete in nas spremljate na:

http://www.vrtec-lavra.si/

https://www.facebook.com/VrtecLavra/

 

Besedilo in izbor fotografij in filmčkov: Doroteja Omar Horvat in s. Martina Golavšek, direktorica Miklavževega zavoda Murska Sobota