Glasbena šola v Zavodu sv. Stanislava je ena od šestih pedagoških enot, ki delujejo v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Za Škofijsko klasično gimnazijo in Jegličevim dijaškim domom je tretja najstarješa zavodska enota, ki je svoja vrata odprla v šolskem letu 1996/97.

V letošnjem šolskem letu je v Glasbeno šolo v Zavodu sv. Stanislava vpisanih nekaj več kot 240 učenk in učencev, za katere skrbi 25 profesorjev in profesoric.

Glasbena šola v Zavodu sv. Stanislava danes

Klavir, orgle, harmonika, violina, violončelo, kitara, kljunasta flavta, flavta, trobenta, rog in citre so inštrumenti, med katerimi lahko trenutno izbirajo kandidati, ki se vpisujejo v Glasbeno šolo v Zavodu sv. Stanislava. Poleg inštrumentalnih oddelkov ima glasbena šola tudi pevski oddelek, oddelek za jazz petje ter nauk o glasbi. K slednjemu spadajo teoretični predmeti, kot so glasbena pripravnica, nauk o glasbi in solfeggio. Številni učenci poleg obiska individualnih ur sodelujejo še v velikem ali malem godalnem orkestru, kitarskem orkestru ali v kakšnem manjšem skupinskem sestavu.

Udejstvovanje učenk in učencev

Obiskovalca, ki se sprehodi po hodnikih Zavoda sv. Stanislava, tako na vsakem koraku spremlja glasba. Najbolj živahno je zagotovo ob popoldnevih, ko ima pouk največ učencev, in večerih, kadar so na sporedu koncerti, teh je v zavodski glasbeni šoli v povprečju kar 90 na leto. Nekateri so bolj interne narave, drugi privabljajo veliko število poslušalcev. Poleg rednih šolskih in razrednih nastopov, tematskih koncertov, zaključnih recitalov ob koncu glasbenega šolanja, koncertov avtorske glasbe itd. glasbena šola sodeluje tudi pri večjih zavodskih dogodkih, kot so letni koncert zborov in orkestra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, slavnostna akademija v čast sv. Stanislavu, božično-novoletni koncert. Učenci se udeležujejo tudi srečanj in revij izven matične hiše in so redni gosti revije katoliških glasbenih šol Slovenije, srečanja ljubljanskih glasbenih šol, revije glasbenih in orgelskih šol Slovenije in zamejstva …

Zavedanje pomena glasbe je odločilno za vsako družbo. Zato je naše poslanstvo pri pedagoškem delu v prvi vrsti učence navduševati za igranje inštrumenta ali petja ter v njih razviti  občutek za lepoto v glasbi in vsej umetnosti. Pri tem želimo spodbujati fantazijo tudi skozi lastno ustvarjalnost, saj je znano, da ima glasba velik vpliv na človekovo dušo in oblikovanje njegovega značaja.

Drago Arko, ravnatelj

Ustvarjanje sledi na tekmovanjih

Kljub temu da osrednja pozornost delovanja glasbene šole ni usmerjena v sodelovanje na tekmovanjih, je Glasbena šola v Zavodu sv. Stanislava ponosna na vse sledi, ki so jih njeni učenci ustvarili na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. V zadnjih desetih letih so na državnih tekmovanjih dosegli kar 17 zlatih priznanj in vrsto nagrad za prva mesta.

Pridobivanje novih izkušenj

Učitelji Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava dajejo velik pomen dodatnemu izobraževanju svojih učencev. Vsak oddelek glede na svoje zmožnosti organizira zanimive in poučne izobraževalne ure, le-te pogosto vodijo svetovno priznani umetniki. Takšni seminarji prinašajo tako učencem kot tudi učiteljem pomembne izkušnje, ki jih bogatijo na profesionalnem, zasebnem in duhovnem področju.

Zanimivosti:

  • Glasbena šola v Zavodu sv. Stanislava v letošnjem šolskem letu praznuje svoj 20. rojstni dan. Ta jubilej bodo obeležili s slavnostnim koncertom, ki bo v četrtek, 1. decembra, ob 18. uri v Slovenski filharmoniji.
  • Ob 20-letnici delovanja je glasbena šola postala bogatejša za himno z naslovom Vse je glasba. Himno je napisal profesor klavirja Primož Bratina in je bila premierno izvedena na slavnostni akademiji v čast sv. Stanislavu.
  • Skupaj s trenutno vpisanimi učenkami in učenci je Glasbeno šolo v Zavodu sv. Stanislava obiskovalo že 1488 mladih glasbenikov in glasbenic.
  • 58 nekdanjih učenk in učencev se je po zaključku šolanja na glasbeni šoli odločilo, da bo glasba postala njihova življenjska sopotnica. Med njimi so: Kristina Bitenc, Domen Križaj, Nuška Drašček.
  • Glasbena šola je zelo ponosna na kraljico inštrumentov – orgle, ki imajo svoje mesto v cerkvi sv. Stanislava. Zavodske orgle, ki so bile zgrajene leta 2000, imajo kar 50 registrov na treh manualih in pedalu.
  • Pouk v Glasbeni šoli v Zavodu sv. Stanislava poteka tudi v prostorih Galerije Staneta Kregarja. Umetnine tega velikega slovenskega slikarja ustvarjajo umetniško vzdušje, ki učenke in učence še dodatno spodbuja k dobremu muziciranju.
  • V šolskem letu 2016/17 Glasbena šola v Zavodu sv. Stanislava tesneje sodeluje tudi z Vrtcem Dobrega pastirja, ki prav tako deluje znotraj Zavoda sv. Stanislava. Vsak mesec vrtčevski otroci spoznajo nov inštrument, ki jim ga predstavi nekdo od zaposlenih.