11. svetovni zborovski simpozij, ki bo v medsebojni izmenjavi ter občudovanju raznolikosti in umetniške lepote združil najboljše zbore z vsega sveta, zborovske strokovnjake, skladatelje, založnike in drugo zainteresirano javnost, bo potekal med 22. in 29. julijem 2017 v Barceloni.

Slovenijo bo na simpoziju predstavljal Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, ki bo po zboru Carmina Slovenica iz Maribora, ki je nastopil pred leti, šele drugi zbor iz Slovenije, ki bo sodeloval na tem prestižnem zborovskem dogodku.

O svetovnem zborovskem simpoziju

Svetovni zborovski simpozij je najbolj prestižno netekmovalno zborovsko srečanje, ki ga Mednarodna zveza za zborovsko glasbo (IFCM) že od leta 1987 vsaka tri leta organizira na drugem koncu sveta. Na prihajajočem simpoziju v Barceloni, ki bo potekal pod geslom Barve miru, bo sodelovalo 24 izbranih zborov iz Španije, Združenih držav Amerike, Kanade, Japonske, Švedske, Nemčije, Južne Afrike, Argentine, Nizozemske, Danske, Koreje, Irske, Moldavije, Filipinov, Latvije in Slovenije. Nekateri izmed zborov bodo premierno izvedli različna dela 16 priznanih skladateljev, kot so Ēriks Ešenvalds, Bob Chilcott, Jocelyn Hagen, Hideki Chihara in drugi.

Organizatorji simpozija pričakujejo udeležbo več kot 3000 dirigentov, pevcev, skladateljev ter drugih glasbenih strokovnjakov. Program bodo sestavljali koncerti v osrednjem avditorju in v nekaterih izjemnih arhitekturnih biserih v mestu, kot sta npr. Palača katalonske glasbe in Sagrada Familia, predavanja strokovnjakov iz različnih držav, mojstrski tečaji, ki jih bodo vodili Elisenda Carrasco, Helmuth Rilling, Rollo Dilworth in Simon Halsey, ter drugi dogodki. Med njimi velja omeniti glasbeni sejem oz. t. i. Choral EXPO, kjer se bodo predstavljale založbe, producenti, organizatorji festivalov in tekmovanj, ponudniki glasbenih storitev in gradiv … Gre za pomembno platformo za promocijo dogodkov in dejavnosti, predvsem pa za predstavitev in prodajo notnega in drugega gradiva ter strokovne literature.

Slovenske predstavnice

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije bo sodeloval v drugem delu simpozija, in sicer med 26. in 29. julijem. Dekleta pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič se veselijo, da se bodo lahko srečale in prisluhnile nekaterim svetovno znanim zborom. Na svoj nastop se že zavzeto pripravljajo in obljubljajo, da bodo s ponosom predstavljala Slovenijo na tako pomembnem zborovskem dogodku.

Na uradni spletni strani simpozija si lahko preberete predstavitev Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič.